Thursday, November 18, 2010

Tumanova trenn

Võtsime julguse kokku ja panime end kirja Tumanova koolitusele kutsikate rühma. Tegelikult on Mia ju juba 1 aasta ja 1,5 kuud vana, ei hakka siin oma puuduliku kogemustepagasi baasil üldistama pürenee lambakoerte kohta tervikuna, kuid minu konkreetse eksemplari korral võttis küll oma koha leidmine maailmas aastajagu aega. Seega on meie trenn piirdunud valdavalt agility platsil mängimise ja otse jooksimise ning kõigi eesolevate tõkete võtmisega. Seetõttu saimegi maailmameistri käe all õppida koera keskendumist juhtivale käele. Veel õppimise sõnalise käsu olulisust, kõigepealt suuline käsk, siis hetkeline paus ja seejärel kehaline zest. Mia on taiplik loom, kes hakkas vaid mõne korduse järel tegema vaid suulise käsu järgi, ootamata kehaga juhtimist. No eks tegelikult räägib ikka koerajuhi keha paiknemine tõkke suhtes kõige kindlamat keelt koerale, kas minna tõkkele tagant või otse peale. Aga kindlasti on Mia lingvistiliselt hulga arenenum kui terjerirahvas.

Veel selgus, et Mial on kinnistunud, et rajale võib tuisata siis kui mina teda üle õla vaatan. Jälle asi, millega tööd teha. Tumanova soovitus oli kasutada stardis püsivuse preemia andjana kedagi võõrast, proovime ära kas see võte töötab.
Mia kodusest elust- nutikas pürr on taibanud, et kongi seest saab kõige hõlpsamini maiust kätte kui lasta sel kukkuda vastu maad.
Ukselinkide avamine käpaga on ka vesiselge.

No comments:

Post a Comment